Vi har alle en psykisk helse

Vi har alle en psykisk helse

Om vi alle har en psykisk helse, hvorfor fokuseres det så lite på dette og så mye på psykiske plager/lidelser?

Jeg leste en artikkel av en kollega i Canada som heter Karen Miller, Three principles nurs and practitioner – The truth of mental health. Og jeg så en dypere sannhet om at vi alle har en psykisk helse. Uavhengig av hva som måtte manifestere seg av hva man kaller psykiske plager/lidelser.

En metafor kom til meg, om psykisk helse

Dette er min personlige innsikt inn i psykisk helse, som jeg har lyst å dele med deg. Den er ikke ment for å skulle overtale deg eller at du må ta mine ord for god fisk. Heller være med på å kanskje vekke noe i deg, som kan gi deg dine egene innsikter om pyskisk helse. Gi meg gjerne en tilbakemelding på om dette var til hjelp for deg.

Se for deg et hus med 2 etasjer og en kjeller. I første etasje finner du ett koselig kjøkken, hvor det lukter ny kokt kaffe og ny bakt brød. Kjøkkenet er innredet med et lite koselig bord med plass til 4. Plassert rett ved et stort vindu med utsikt ut i en hage full av blomster.

Innenfor kjøkkenet finner du en hjemmekoselig stue, med en peis som midtpunktet. Den er innredet med dype myke stoler og en stor sofa. Fra stuen kan du gå ut på en terrasse med hvitt tre gjerde, med en utsikt over skog og vann.

I andre etasje finner du 2 soverom med myke senger, med en lovnad om en god natt søvn, fylt med gode drømmer. Myke dyner som omfavner kroppen din og en pute som gir god støtte til hodet.

I kjelleren er det mørkt og kaldt. Det kalde betong gulvet gir frost i føttene når du trår på det. Det er noen små smale vinduer øverst på veggen, som det er vanskelige å se ut av. Og siden vinduene er så små, selv på dagtid, så kommer det veldig lite lys inn i kjelleren.

Vårt mentale hus

Huset er som menneskesinnet. Noen tilbringer mesteparten av tiden i første og andre etasje, og har derfor en sinnstilstand som er lett, fylt av glede og kjærlighet. Det hender at de går ned i kjelleren noen ganger, men tilbringer ikke mye tid der nede.

Noen tilbringer mesteparten av tiden i kjelleren. De har derfor en sinnstilstand som er mørk, nedstemt, trist og uten livsglede. Det hender de innimellom går opp i første og andre etasje, men tilbringer liten tid der, før de går ned i kjelleren igjen.

Når vi tilbringer mye tid i første og andre etasje blir dette sett på som en person som er mentalt sterk og med god psykisk helse. Om vi tilbringer mye tid i kjelleren, får vi etterhvert tildelt en diagnose.

Mange får også høre og tror selv, at hvorfor de tilbringer så mye tid i kjelleren. Dette er på grunn av at de har møtt på en tornado i løpet av livet. Og tornadoen har feid bort hele første og andre etasje av huset. Så hvordan man prøver å hjelpe dem, er å skulle omdekorere kjelleren ved å endre deres tankesett. Eller, medisinering for at de skal holde ut med å måtte leve i kjelleren resten av livet.

Vårt mentale hus kan aldri bli ødelagt

Men her er saken, vi har alle tilgang til hele huset uavhengig av hva som har skjedd i livet. Hvordan vi har det, kommer ikke fra hva som har skjedd, men fra hvor vi tilbringer mesteparten av tiden i vårt mentale hus. Om vi tilbringer mesteparten av tiden i kjelleren, betyr ikke dette at det er noe galt med oss eller at vi er ødelagte. Vi har bare blitt vant til å gå ned i kjelleren, i stedet for å gå andre steder i huset. Og etterhvert så glemmer vi helt at huset har flere etasjer.

Det eneste vi trenger når vi har gått oss bort i kjelleren, er noen som viser oss at de andre rommene fortsatt finnes. Det kreves ingen innsats fra oss, da vi ikke må bygge noe nytt eller prøve å omdekorere på kjelleren. Kun bli minnet på, om de andre rommene fortsatt finnes. Og de er allerede til full disposisjon når vi måtte komme på å gå opp i de andre etasjene.

Hvilken adferd har vi når vi er i kjelleren settes det merkelapper på

Alle diagnoser er kun en beskrivelse på hvilken adferd vi har når vi tilbringer mesteparten av tiden i kjelleren, det forteller ingenting annet. Og vi har alle full tilgang til hele huset fra vi er født, og vi kan når som helst huske de andre rommene, uavhengig av hvor lang tid vi har tilbragt i kjelleren. Vi alle har en psykisk helse! Når dette er utgangspunktet når man jobber med mennesker, er utrolig håpefult. Det har en positiv påvirkning på hvordan du møter mennesker i hverdagen både privat og som menneskehjelper.

Dr Bill Pettit har fantastiske historier om hvordan mennesker med tunge diagnoser, finner tilbake til første og andre etasje, gjennom å lære om de 3 Prinsipper. Det er laget en podcast serie jeg anbefaler på det varmeste som heter The Real Change podcast. Hans historier og budskap gir håp, og det er hva forståelsen av Prinsippene bringer med seg også. Jeg har sett dette så mange ganger nå, hvordan livene til mennesker som har slitt lenge endres, at jeg er ikke i tvil.

Om du bor i Kristiansand eller omegnen, og du har gått deg bort i kjelleren. Så har jeg startet en ny hjelpegruppe, som er gratis å delta på i Kristiansand, som heter Well-being uten grenser.  Dette er en annerledes hjelpegruppe, da du vil få lære om de psykologiske grunnprinsippene bak mentalt og følelsesmessig velvære, i en avslappet og uformell setting. Du er hjertelig velkommen innom en kveld, for å se om dette er noe for deg.

Du kan registrere deg gratis inne på min hjemmeside, å få nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av grunnprinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts