Vårt psykologiske immunforsvar vi aldri har lært om

Vårt psykologiske immunforsvar vi aldri har lært om

Jeg har akkurat kommet meg etter et luftveisvirus, som tok 2 uker i sengen. Jeg hadde alt fra hodepine, sår hals, tett bryst, hoste og feber. Etter 1 uke med feber, begynte jeg å bli ganske lei.

Da tok jeg et lite søk på Google (typisk når vi er syke) for å se hvorfor kan jeg ha feber over så lang tid? Da kom jeg over noe jeg ikke var klar over angående feber. Det stod følgende;

Det er viktig å være klar over at feber er en nyttig og nødvendig reaksjon når kroppen utsettes for en infeksjonssykdom. Når kroppstemperaturen øker, blir immunapparatet stimulert til økt innsats for å bekjempe virus og bakterier. Det ser ut til at en kroppstemperatur i området 38-40 grader er ideelt i denne sammenhengen. Å behandle feber fører ikke til kortere sykdomsvarighet, men det kan lindre plagene hos den syke.

I det jeg leste dette, kjente jeg på en lettelse og takknemlighet for at kroppen min, vet akkurat hvordan den skal reagere når den utsettes for virus/infeksjon. Og da slo det meg, at dette gjelder også når det kommer til vår psykologi.

Vårt psykologiske immunforsvar

Vi har et psykologisk immunforsvar, som vet hvordan det skal reagere når sinnet vårt utsettes for tankevirus (mentalt stress). Når vi sliter mentalt, vil det si at vi har tankevirus som gjør at vi får symptomer som vi kaller angst, stress, depresjon o.l. På samme måte som vi får symptomer ved luftveisvirus, som hodepine, sår hals og hoste.

Sinnsro er for vårt psykologiske immunforsvar, som feber er for vårt immunapparat. Med sinnsro, så mener jeg å la sinnet få være i fred. Da stimuleres vårt psykologiske immunforsvar til å bekjempe tankeviruset. Ved å justere oss tilbake til klarhet, glede, kjærlighet og balanse.

Men, få av oss har en fundamental forståelse for at vi i det hele tatt har et psykologisk immunforsvar. Og at dette tar seg av sinnet vårt. Derfor tror vi at det er vi som må håndtere eller mestre angst, stress, depresjon o.l. Vi får også masse gode og velmenende råd om hvordan vi skal gjøre dette. Så det er kanskje ikke så rart.

Forståelsen av Prinsippene en manglende brikke

Om du søker på Google, så vil du få opp tusenvis av forslag og oppskrifter på hva du skal gjøre om du sliter mentalt. Du finner få sider, som informerer deg om at du har et psykologisk immunforsvar. Som vil ta seg av dette, om du lar sinnet ditt få være i fred.

Forståelsen av de 3 Prinsipper er en manglende brikke når det kommer til vår forståelse av menneskesinnet. Tenk deg om du kom til legen din og fortalte at du sliter med depresjon. Og han/hun forteller deg at ditt psykologiske immunforsvar vil håndtere dette. Det er ikke noe galt med deg, det er kroppen din som informerer deg om at du har et tankevirus.

Tenk deg hvor mye som gjøres i dag, for å skulle håndtere vårt sinn som ville falle bort. Vi ville ikke lenger lete i vår fortid for hvorfor vi har tankevirus. Virus oppstår jo i øyeblikket. Virus kommer ikke fra vår fortid. Vi ville heller ikke prøve å håndtere tankeviruset, med å prøve å tenke annerledes. Da vi vet at dette bare vil irritere tankeviruset og det blir mer hissig.

Vår nå fundamentale forståelse for vårt psykologiske immunforsvar, hjelper oss så vi ikke lenger jobber imot det. Vi blir friske fortere når vi først har fått et tankevirus. Vi tror ikke lenger at det er noe fundamentalt galt med oss. Vi bekymrer oss mindre og har en større ro i sinnet om at dette håndteres for oss.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts