Stresse ned eller stresse mindre?

Den første finnes det utallige aktiviteter og øvelser for, sånn at vi kan lindre det opparbeidede stresset. Den andre finnes det en forståelse for, som har en direkte påvirkning på hvor mye stress vi opparbeider.

I vårt moderne, høyteknologiske og høy aktivitets samfunn, har vi en tro at stress er uunngåelig. Og da mener jeg ikke akuttstress, men å leve livene våre med et høyt stressnivå (kronisk stress). Det ser ut som at vi kun har muligheten til å stresse ned, ikke at vi kan stresse mindre.

I dagens samfunn kan vi lese om

barn helt ned i barnehage alder som sliter med stress

barn i førskolealder blir syke av stress

på videregående har nærmere halvparten av elevene stress symptomer og synes alt er et slit

WHO rangerer stress som det tredje største helseproblemet i verden

Det er kanskje ikke så rart at mange mennesker i dagens samfunn lever med et alt for høyt stressnivå. For de fleste av oss, er vokst opp med en forståelse om at våre følelser kommer fra våre omgivelser, situasjoner, andre mennesker, vår fortid eller fremtid.

Vi har kollektive sannheter vi er enige om at visse « situasjoner» er stressende, så det er jo helt logisk at vi føler stress i en slik situasjon. Med andre ord, så ser vi på situasjoner som om de har en pre-eksisterende følelse med seg av stress. 

Det er kanskje ikke så rart at det å skulle «stresse ned» har blitt en multimillion industri, med tusenvis av oppskrifter, aktiviteter, øvelser og praksiser.

For med den utbredte forståelsen om hvor følelser kommer fra, så vil det å  «stresse mindre» forbindes med å måtte trappe ned, unngå visse situasjoner, leve mindre aktive liv o.l. 

Hvordan er det mulig at stress kan være et problem helt ned i barnehage alder? Hvordan er det mulig at de kan ha et høyt stressnivå? Vi lærer misforståelsen av hvor følelser kommer fra allerede som småbarn.

Vi gråter og så kommer mamma eller pappa med en bamse, smokk, kose teppe eller lignende. Uroen i oss går over og vi har laget en kobling om at hvorfor vi nå føler oss ok, er på grunn av disse tingene.

Etterhvert som vi blir eldre skjønner vi at bamsen ikke kan putte en følelse i oss, men vi bytter den da ut med «voksen bamser». Eksamen kan putte en følelse av stress i meg, ett glass vin kan putte en følelse av ro i meg, hva du sa kan putte en trist følelse i meg, hvor mange liker klikk jeg har fått på bildet mitt på Facebook kan putte en følelse av glede i meg.

På denne måten vokser vi opp og misforståelsen om hvor følelser kommer fra blir forsterket både i tro. Samt at det ser ut som om følelser kan kommer fra våre omgivelser, situasjoner og andre mennesker.

Hva vi trenger for å skulle stresse mindre, er å lære om hvor følelser kommer fra og ikke kommer fra. Den sanne kilden til stress. På den måten så oppstår det ikke så mye unødvendig stress (kronisk) i oss.

Vi trenger å avlæres misforståelser om hvor følelser kommer fra, så vi ikke lenger er ofre for vårt eget sinn og omstendigheter. Når misforståelser oppklares, så vil et resultat være at stress ikke lenger er det tredje største helseproblemet i verden.

Du kan lese om min egen histore fra å leve et liv med å prøve å stresse ned, til å leve et liv med mindre stress. E-bok Mindfullness uten Meditasjon; Mindre stress og mer tilstedeværelse i livet uten teknikker.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne