Prinsippet Tanke er en konstant | 3P Instituttet

Prinsippet Tanke er en konstant | 3P Instituttet

«Vi lever i følelsen av Prinsippet Tanke, ikke i følelsen av våre omgivelser». De første 40 årene av mitt liv, har jeg levd i misforståelsen av hvor mine følelser kommer fra. Jeg trodde, eller skal jeg si. Jeg var sikker på at de kom fra mine omgivelser, min sjef, min familie, økonomi, kjæreste, arbeidsmengde etc. Og det er helt greit, for jeg er jo ikke den eneste som er vokst opp med denne misforståelsen.

Men, hva jeg skulle lære om for snart 5 år siden, var at ingen av disse faktorene var skyldige i hva jeg følte. Jeg oppdaget at omstendigheter, tidligere hendelser og andre mennesker aldri hadde skapt – og aldri vil kunne skape – en følelse i meg. Jeg kom over kunnskapen om den uunngåelige forbindelsen mellom Prinsippet Tanke og følelse. Prinsippet Tanke er en konstant og bak den, enhver følelse jeg noensinne har hatt.

Konstanter eller Universelle Prinsipper

En konstant kommer og går ikke. Den er alltid der. Har alltid vært. Og vil alltid være der. En konstant er pålitelig, forutsigbar og av en dypere natur. Noe som forklarer hvorfor forskere alltid leter etter konstanter, for å se hvordan noe fungerer som et vitenskapelig faktum eller sannhet.

Når man finner konstanter eller universelle Prinsipper for hvordan noe fungerer, så blir personlige sannheter/troer umiddelbart erstattet med den universelle sannheten. Tenk på oppdagelsen av en rund jord, oppdagelsen om solsystemet vårt eller oppdagelsen av bakterier. Før den korrekte sannheten om disse ble avdekket, levde vi med overtro, selvlagde filosofier, teorier og antagelser. Når sannheten ble avdekket, ble det innført en ny logikk som hadde store implikasjoner, som forandret verden og måten vi ser den på.

Prinsippet Tanke er en annen universell sannhet: Du opplever alltid Tanke i øyeblikket. Det er via Tanke du skaper din egen opplevde opplevelse av livet. Fra fødsel til død kan du bare oppleve livet gjennom Tanke. Prinsippet Tanke skaper våre nåværende inntrykk av fortiden (gjennom minner), av nåtiden (via holdninger, oppfatninger, følelser, stemninger, ideer, meninger) og fremtiden (ved å forestille seg, bekymre seg, planlegge).

Hovedsakelig er det ikke noe annet sted vi kan oppleve følelser, enn her og nå i øyeblikket. Hver gang vi innser at det bare er ett sted, hvor våre følelser kommer fra – Prinsippet Tanke i det nåværende øyeblikk, er vi i tråd med en dypere sannhet.

En dypere sannhet

Denne dypere sannheten er grunnlaget for vår psykologiske opplevelse. Når vi føler et behov for å skulle gi slipp på tanke, kontrollere våre tanker, finne en bedre tanke, søke etter visdom, klarne sinnet vårt, ikke ta våre tanker alvorlig, eller gjør noe annet med tanker. Da har vi glemt hvor vår opplevelse kommer fra.

Å innse at det kommer fra den uendelige kraften i sinnet i et hvert øyeblikk, er å være i tråd med det som er sant. Når du ikke ser Tanke som den eneste årsaken til hva du opplever, vil konsekvensene av denne misforståelsen være at du vil ha flere bekymringer å tenke på, finne ut av, analysere og bekymre deg for. Så det viktigste spørsmålet er dette:

«Hvor kommer våre følelser fra?» Og det er bare ett svar. Våre følelser kommer alltid fra Prinsippet Tanke i øyeblikket. Aldri fra noe som helst annet sted.

Prinsippet Tanke er ren og nøytral av natur. Den kan aldri forandre sin natur. Du kan misforstå og glemme at det du føler er Tanke. Men Tanke er fortsatt bare tanke. Hverken bra eller dårlig. Bare tanke. En konstant. Når vi glemmer dette, prøver vi å kontrollere, endre, søke, vente eller å skulle gi slipp på tanke. Dette vil alltid være tilfelle. Akkurat som når vi glemmer at det er jorden som beveger seg og ikke solen, så snakker vi om soloppgang og solnedgang. Det ser slik ut for oss, men vi vet nå at solen aldri beveger seg.

Forståelsen av Prinsippene skiller seg ut

Mange når de kommer til forståelsen av Prinsippene og hører om Prinsippet Tanke, så forveksler de hva vi prater om med «hva» vi tenker. Og jeg tror kanskje at det er en av fellene vi fort går i, som også står i veien for å se enkelheten i hva Prinsippene peker mot. Det er også derfor forståelsen av Prinsippene skiller seg ut fra mange andre tilnærminger om å skulle takle menneskelige problemer.

Om vi ser på mange av de forskjellige modaliteten der ute, så er de alle opptatt av innhold i tanke og følelse. Så innen NLP skal man reframe tanke, innen Positiv Psykologi skal man tenke positivt, innen emosjonsfokusert terapi skal man regulere og kontrollere hva vi føler etc.

Men, det eksisterer en dypere psykologisk logikk, som ikke trengs å endres på eller gjøres noe med når vår forståelse er i samsvar med sannheten. Sannheten er at det er ingen adskillelse mellom klarhet og uklarhet, visdom og irrasjonalitet, positivitet eller negativitet. Det faktum at du kan kun vite om dine omstendigheter, livet ditt, jobben din, dine kjære, deg selv, ditt verste mareritt og din beste dagdrøm via Prinsippet Tanke i øyeblikket, vil aldri forandre seg.

Mental helse

Vår medfødte mentale helse er vår psykologiske robusthet, som kommer fra at det ikke er noen annen faktor, kraft, lov, person, begivenhet eller omstendighet, som har hatt eller vil ha kraften til å få oss til å føle eller oppleve noe annet enn Prinsippet Tanke. Hvor enkelt er ikke dette. Bare en enkelt ting. Du kan ikke komme vekk fra det. Det er ingen unntak. Det er 100% prosent. Fakta. En konstant.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts