I menneskemøter må vi se forbi symptomer og inn til den delen av mennesket, som allerede er hel og komplett!

I menneskemøter må vi se forbi symptomer og inn til den delen av mennesket, som allerede er hel og komplett!

Menneskemøter

«I menneskemøter må vi se forbi symptomer og inn til den delen av mennesket, som allerede er hel og komplett.» Å møte mennesker med det utgangspunkt, at de har all den mentale helsen de trenger for å navigere livet. Er det eneste riktige utgangspunkt for alle menneskemøter. For når sykdomsfokus og metodefokus blir skjøvet til side, da kan man se mennesket vi er i møte med og deres indre kjerne.

Jeg er ingen psykolog eller terapeut, men allikevel blir jeg kontaktet av mennesker som har fått diagnoser og har slitt i mange år. De har som regel vært i systemet i helsevesenet i mange år, uten noen store endringer. Mange av de føler at de blir møtt «som» sin diagnose i møte med helsepersonell innen psykisk helsearbeid. Og de fleste kommer ut av det, kun utstyrt med forskjellige mestringsstrategier for å komme seg gjennom hverdagen. Det er med andre ord, ikke håp for å bli fri for sine lidelser, kun mestre dem.

Fra håpløshet til håp

En dag i November mottok jeg en mail fra en mann, som følte på håpløshet. Hans tilbakevendende depresjon bare ble verre for hver gang. Han hadde også fått diagnosen Bi-polar og hadde prøvd ut medisiner, uten noen resultat. Han opplevde at livet igjen og igjen endte opp i ødeleggende kaos og depresjon. Han hadde sendt inn en søknad til Modum Bad for innleggelse, men det var lang venteliste.

Han begynte da å søke på nettet og kom over forståelsen jeg jobber ut ifra. Forståelsen går under navnet de 3 Prinsipper, avdekket av den avdøde Sydney Banks. Og han fant fort ut at 3P forklaringsmodellen plasserte han i en posisjon, der han ikke lenger var dømt til å gå i stadig nye ødeleggende runder, mellom «høyere enn normal» og «lavere enn normal». Han lurte på om vi kunne sette opp en avtale og ta en prat? Han lurte også på om han skulle sende meg egenerklæringen han hadde sendt til Modum Bad?

Jeg svarte han at jeg gjerne satt opp en avtale med han, for å se om jeg kunne hjelpe ham. Og jeg takket nei til egenerklæringen. Jeg trenger ikke å lese egenerklæringen din hvor du beskriver problemene skrev jeg til ham, for de er ikke deg. De kommer fra den forståelsen du har i dag. De forteller ingen ting om deg eller hva som er mulig av endring for deg. Svaret mitt gav ham håp, fortalte han i vårt første møte.

Forklaringsmodell (de 3 Prinsippper)

Forståelsen av de 3 Prinsipper, er en forklaringsmodell, som beskriver hvordan våre opplevelser skapes. Den peker oss i retningen av at vi alle har all den mentale helsen vi trenger allerede iboende i oss, for å navigere livet. Denne nye forståelsen av hvordan menneskesinnet fungerer er banebrytende. Og den har hjulpet tusenvis av mennesker over hele verden allerede.

William James (The father of psychology) på slutten av 1800 tallet. han uttrykte at de ikke hadde fundamentale prinsipper innen psykologien. Han sa følgende;

“Someday someone will find principles for psychology and when they do, it will change the field to a philosophy and a science and in turn it will help millions of people.” – William James

Han utrykte også

«Mental health is not random. It is not the domain of the privileged or the educated or those who win the genetic or biochemical lottery. James believed it was coded into the blueprint of our spiritual and psychological DNA» – William James

Prinsippene bak vår psykologi er nå oppdaget!

Hva William James forutså for så mange år siden, er hva Sydney Banks oppdaget og avdekket på det tidlige 70-tallet. Og det er denne forståelsen jeg jobber ut ifra og som har hjulpet mennesker som denne mannen som kontaktet meg en dag i November.

For noen dager siden skrev han til meg. Han hadde mottatt innkalling til utredning hos Modum Bad. Han hadde svart dem at det ikke lenger var aktuelt for ham. Men, at han var interessert i å fortelle hvorfor det ikke lenger var aktuelt. Men nysgjerrigheten var ikke overveldende, skrev han til meg. Personlig synes jeg dette er veldig rart. At de som til daglig jobber innen psykisk helsearbeide, ikke er nysgjerrige?

Denne forståelsen begynner å bli bedre kjent i Norge nå, men den har ikke nådd inn til de som jobber innen psykisk helsearbeid enda. Og dette på tross av at det er mange mennesker, som har fått diagnoser og beskjed om at de må leve med dette resten av sine liv. Mennesker som har vært igjennom et mangfold av terapeuter og behandlingsformer uten resultat, nå er helt friske og uten noen symptomer etter å ha lært om prinsippene. Fortsatt så vekker ikke denne endringen nysgjerrighet nok, i dem som til daglig jobber som menneskehjelpere. Til å undersøke hva dette er?

RE:THINK

For å prøve å nå ut til flere mennesker, både de som sliter, men også de som til daglig jobber innen psykisk helsearbeide. Vil vi i Juni sette opp en gratis webinarserie som heter, RE:THINK Mental helse. Om du ønsker eller kjenner noen som kan tenke seg å delta på dette? Da kan de melde seg på HER.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts