Hvorfor kan det virke som at vi mangler eller kan miste selvtillit og selvfølelse?

Hvorfor kan det virke som at vi mangler eller kan miste selvtillit og selvfølelse?

God selvtillit og god selvfølelse har vært et tema så lenge jeg kan huske. Det har alltid blitt fremmet som viktige kvaliteter for vår livskvalitet og vår psykiske helse. Bare et søk på Google, så finner man over 950.000 resultater om tema. Det finnes et mangfold av strategier, verktøy og oppskrifter der ute, på hvordan få økt selvtillit og selvfølelse.

I dette blogginnlegget så ønsker jeg å gi deg et nytt perspektiv på dette tema. En ny retning å se i, som vi ikke er så vant med å se i.

Dagens forklaring rundt Selvtillit og Selvfølelse

Selvtillit er individets tiltro til sin evne til å prestere. Det kan handle om arbeid, skole eller sosiale sammenhenger. Selvtillit kan variere fra dag til dag og kan endres gjennom bekreftelse utenfra, eller også endres under for eksempel alkoholpåvirkning. Selvtilliten kan trenes opp.

Selvfølelse eller selvaktelse, selvbevissthet, er å akseptere seg selv som den man er, og være bevisst sin egen verdi. Begrepet selvfølelse brukes i psykoterapi, men også i dagligtale. Lav selvfølelse gjenkjennes med usikkerhet, selvkritikk og skyldfølelse.

Etter hva jeg har fått lære de siste 4 årene, om hvordan sinnet vårt fungerer. Så ligger selve kjernen til hvorfor det kan virke som om vi mangler eller kan miste vår selvtillit og selvfølelse, i disse forklaringene. Nå ønsker ikke jeg at du tar mine ord for god fisk. Se om du kan se noe nytt for deg selv, i hva jeg peker mot i resten av dette blogginnlegget.

Vi knytter selvtillit og selvfølelse til noe utenfor oss selv

Dagens forståelse av tema har en årsak – effekt struktur, som knytter selvtillit og selvfølelse til noe utenfor oss selv.

  • Selvtillit kommer med erfaring
  • Våre akkumulerte erfaringer er med på å gi oss en følelse av selvverdi
  • Svekket selvtillit oppstår hvis man har mange erfaringer med avvisning i oppveksten
  • Hendelser kan svekke vår selvfølelse
  • Andres bekreftelser og aksept for å føle at man er et ”sammenhengende selv”
  • Suksess skaper selvtillit
  • Kjæresten har gjort det slutt og dette har svekket selvtilliten min
  • Dårlige resultater på jobb, idrett har gitt selvtilliten min en knekk
  • Selvtillit må bygges gjennom resultater og mål oppnåelse
  • Å lykkes med ting øker selvtilliten

Om vi ser på disse eksemplene jeg har nevnt over, så vil vi fort se at det er ikke en 100% årsak-effekt. Vi alle har vært igjennom flere av dem uten at det har gitt resultatene de hentyder. Eller vi kjenne andre mennesker, som har gått igjennom det samme som oss, men som ikke har fått en svekket selvtillit eller selvfølelse. Men, vi er raske til å lage konklusjoner, som blir en kollektiv sannhet. Selv om det ikke stemmer 100%.

Og siden vi blir foret med informasjon i alle typer medier, om hvordan vi kan øke vår selvtillit og selvfølelse. Så høres det ut som at den kan forminskes av selve livet.

God selvtillit og god selvfølelse er et resultat av et klart sinn.

Vi kan ikke øke noe som allerede er 100% komplett.

Om vi tar en titt på et lite barn, som ikke har lært seg å gå enda. Så ser vi sannheten om at det ligger i menneskets natur å ha god selvtillit og god selvfølelse. Hvis ikke, så tror jeg for det første at etter 3 eller 4 fall, ved et forsøk på å kunne klare å gå. Hadde vi alle gitt opp. Bestemt oss for å ake oss over gulvet resten av livet og følt at vi var mislykket.

Men dette er ikke hva vi ser i et barn. De holder på til de en dag tar sitt første steg. De har i denne tiden hverken lært seg å skulle tro på seg selv eller lært å måtte akseptere sin egenverdi ut fra resultatene sine. De har ikke noe problemer med svekket egenverdi etter å ha falt 1000 ganger.

Hva barn har, er et klart sinn. Og med et klart sinn, kommer hva som er iboende i oss alle sammen frem. God selvtillit og god selvfølelse.

Hva står i veien for vår naturlige selvtillit og selvfølelse

Så hvorfor kan det virke som at vi mangler eller kan miste selvtillit og selvfølelse?

Jo mer vi tror på misforståelsen om at noe på utsiden av oss, kan få oss til å føle økt selvtillit og selvfølelse. Eller, ta dette fra oss. Er hva som står i veien for vår naturlige tilstand. Alle mennesker har en robust kjerne som er trygg, stødig og hel – men det er ikke alltid det kjennes sånn ut på grunn av følelser og tanker som tyder på det motsatte. Og dette er helt normalt. Vi alle har midlertidige tanker og følelser som tyder på noe helt annet.

Som Mentor de 4 siste årene, har det vært en sann glede å peke mennesker i retningen av hva som allerede er iboende i dem. Hva som er 100% sant for oss alle mennesker. Når de oppdager deres naturlige tilstand, som vi kun kan tenke oss vekk fra. Har de sakte men sikkert sett igjennom misforståelsene. Og det har blitt mindre logisk å skulle jobbe med seg selv. Og resultatet er at, jo mindre de prøver å kontrollere eller å skulle håndtere dette, jo mer tilgang har de til sin naturlige tilstand.

Jo mer de ser det normale i svingninger av tanker og følelser, som er uavhengige av deres omstendigheter. Så ser det mindre virkelig ut at de må føle på en spesiell måte i livets forskjellige arenaer. De er frie til å føle og tenke hva som helst, i hvilken som helst situasjon. For de vet at de er like trygge, stødige og hele, selv når følelser og tanker tyder på det motsatte.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside for å få nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts