Hvordan ta den vanskelige samtalen?

Hvordan ta den vanskelige samtalen?

Å slå opp med kjæresten, gi noen sparken eller be om høyere lønn. Er alle eksempler man finner, som defineres som vanskelige samtaler. Det finnes et utallige firmaer som skal hjelpe for eksempel ledere, ved å gi råd som; Slik bør ledere ta den vanskelige samtalen. Og alle disse rådene er velmenende, og har som hensikt å hjelpe personen.

Men, her er et lite hint om at dette temaet i seg selv bygger på en misforståelse av hvor følelser kommer fra. Og spørsmålet «hvordan ta den vanskelige samtalen», er med på å forsterke denne misforståelsen. La meg spørre deg dette spørsmålet.

Følelsen av at noe er vanskelig, finnes dette egentlig innebygget i en situasjon? Kommer situasjoner med ferdig pre-eksisterende følelser av vanskelighet?

Ingen peker ut hvor disse følelsene faktisk kommer fra. Derfor så antas det at de kommer fra x,y,z. Som om vårt sinn er som et kamera. Men, følelser kommer ikke innebygd i situasjoner eller omstendigheter. De blir generert og opplevd i menneskesinnet.

Hva jeg har skrevet til nå kan fort misforstås som at, man ikke skal ha følelsen av at noe er vanskelig, og det er ikke min intensjon. Min intensjon er å synligjøre misforståelsen om hvor følelsen av vanskelighet kommer fra. For dette hjelper oss til å møte opp i situasjoner på nye måter, som ikke var synlig for oss med misforståelse.

For et menneske som føler seg destabilisert av følelser de tror kommer fra en spesifikk situasjon de er oppe i. Ligger det en enorm frihet i å innse at disse ikke er innebygd i selve situasjonen, men skapes i sinnet. Med andre ord, så reagerer vi ikke på situasjonen, men i realiteten så reagerer vi på tanke. Dette åpner opp et rom for endring emosjonelt, uten at det skjer noen endring i vår situasjon.

Om det var noen sannhet i at det finnes «vanskelige samtaler», så må det finnes en direkte årsak-effekt. Og om det er en direkte årsak-effekt, så må det gjelde oss alle. Og vi vet innerst inne at det gjør det ikke.  Noen synes det er lett å slå opp med kjæresten, noen synes det er lett å sparke noen, andre syntes det er lett å be om høyere lønn.

Til og med vår egen opplevelse av disse situasjonene kan vi oppleve forskjellig. Og det selv om vi definere at det er en helt lik situasjon  Når vi ikke vet hva sinnet vårt gjør, så skapes det begrensede antagelser. Og vi får spørsmål som «hvordan ta den vanskelige samtalen». Konteksten settes opp slik at vi må overkomme, eller ha strategier for å takle dette.

Når det ser ut som situasjonen er hva som bestemmer om det er vanskelig eller ikke, så gjør denne antagelsen oss utrygge og kan ofte destabilisere oss. Så fort vi ser det for hva det egentlig er, så har dette store implikasjoner på vår liv. Og det gjelder om vi er leder, arbeidstaker, foreldre, barn, ungdom etc.  

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts