Forståelse som setter deg fri fra angsten

Forståelse som setter deg fri fra angsten

Alle de mennesker jeg har pratet med om angst, sier det samme. Når man prøver å kontrollere eller å håndtere angsten når den står på, så blir det bare verre. Så hvorfor fortsetter vi med noe som ikke virker? Vi gjør så godt vi kan i øyeblikket, ut fra vår egen forståelse av angst.

De fleste som har levd med angst over en lenger periode, har mange fått beskjed om at de må bare lære seg å leve med den. Så mange går derfor rundt og tror at dette er eneste løsningen, og man søker å tilegne seg mange «mestringsstrategier». Disse strategiene blir som en livbøye når det stormer som verst. Vi klamrer oss til den, som om vårt liv var avhengig av den. Og på en måte så ser det også slik ut, når vi kun har en forståelse for at vi må lære oss å leve med angsten.

Løsningen ligger ikke i å sloss mot angsten

Dette vet de fleste mennesker jeg har jobbet med, som sliter med angst. For det er dette de har gjort i alle årene ved å prøve å mestre og kontrollere den med forskjellige strategier. Selv om disse løsningen, ikke har bragt med seg noen bærekraftig eller varig endring for dem. Så når de kommer til meg, så forteller jeg dem at jeg kommer ikke til å gi de flere «mestringsstragier» (på toppen av alle dem de allerede har lært), men at jeg skal hjelpe dem å få en bedre forståelse for angst og hvordan vi mennesker fungerer.

Hva er de fysiske reaksjonene ved angst?

Har du opplevd å bli skremt av noe du trodde for eksempel var en edderkopp, mus, orm etc? For så å finne ut at det kun var en ståltråd, hyssing, en krøllete sokk etc. Når vi kjenner på frykten og tror det kommer fra noe der ute, så har vi allerede gått glipp av at det var tanke i første rekke som utløste følelsen av frykt, ikke hva vi trodde var der (som ikke var der).

Men, «Kjemp eller Flykt» responsen vår settes i gang automatisk med frykt tankene. Og kroppen vår er designet til å produsere visse hormoner (adrenalin og noradrenalin) når vi er i fare, for å varsle oss og holde oss trygge. Og der av kommer de fysiske reaksjonene vi kjenner på, som hjerte bank, svette, mage smerter, rødflammete hud, andpusten, tetthet i brystet bare for å nevne noen. Alle disse symptomene er en manifestasjon av hormonene som strømmer ut i kroppen vår.

Det menneskelige design

I løpet av de siste 4 årene har jeg lært og fått innsikter inne i det menneskelige design. Hvordan vi alle mennesker fungerer på et universelt plan. Og som 3P Mentor har jeg i løpet av disse årene, delt av mine innsikter og hjulpet andre mennesker med å få en bedre forståelse for dette designet. De har gjennom sine egene innsikter, om hvordan vi mennesker fungerer, hatt enorme positive endringer i livene sine (meg selv inkludert). Resultatene har vært bærekraftig og varig endring i utfordringer som angst, stress og depresjon, for å nevne noen.

Jeg skal dele med deg her 3 punkter, som jeg har erfaring med at er essensielt for oss å lære om. Og som har en dyp effekt på mentale plager, selv der mennesker har slitt i mange år. Forståelse for hvordan sinnet vårt fungerer bringer med seg mindre usikkerhet, frykt og overtenkning av våre opplevelser.

1. Menneskesinnet er selv justerende

Vi er designet med et iboende selv justerende mekanisme. Når vi kutter fingeren vår, så venter vi og det heles, uten vår innblanding. Det samme gjelder for vårt sinn – når tankene raser av gårde og vi har tankestøy, som skaper senarioer som ikke er særlig hensiktsmessige, og vi føler angsten komme i en rasende fart. Gjør minst mulig mentalt, og sinnet vil justere seg tilbake til et mer rolig sinnstilstand automatisk.

2. Vi lever i følelsen av energien Tanke

Vi er designet til å føle den evige strømmen av energien Tanke, som strømmer gjennom vårt sinn til enhver tid. Så vi vil ikke kunne ha skrekk tanker og føle oss rolige. Eller kunne ha tanker av glede og føle oss deprimerte. Tanke og følelse er som 2 sider av samme mynt, eller sagt på en annen måte, følelser er tankens skygge. Så uavhengig av situasjon eller omstendighet, så kan vi kun til enhver tid føle denne energien og ikke hva som foregår i våre omgivelser.

3. Under alle våre tanker er alt vel og ok (det er ikke noe galt med oss)

Vi er alle født med en iboende mental helse. Vi trenger bare ta en titt på et nyfødt barn, så ser vi denne sannheten. De har ikke lært seg å dømme sine opplevelser. Og hviler derfor mer i hva jeg kaller vårt iboende mentale og følelsesmessige velvære (bortsett fra når de er sultene eller trenger å få skiftet bleie). Denne tilstanden er ikke tillært, som baby fikk vi ikke utlevert en manual for å lære om hvordan være mentalt og følelsesmessig i harmoni. Dette er vår naturlige tilstand allerede iboende i oss.

Endring skjer organisk

Når vi innsiktsfullt forstår angst og vår egen uskyldige rolle, som spiller inn og holder den på plass. Har jeg erfart at endring skjer organisk, både hos meg selv og alle de jeg har jobbet med. Og det fine er at løsningen ligger i å forstå hvordan vi fungerer. Ikke i å prøve å kontrollere det ukontrollerbare gjennom «mestringsstrategier».

Om du sliter med angst eller andre mentale plager, så anbefaler jeg deg å utforske forståelsen av menneskesinnet, som går under navnet de 3 Prinsipper. Forståelsen beskriver hvordan vi mennesker har opplevelser og hvor våre følelser kommer fra. Det finnes masse ressurser på nette (the three principles) og skulle du ønske å snakke med noen om dette, ta gjerne kontakt med meg for en uforpliktende samtale. Du kan se en kort video av en jeg har jobbet med, som sleit med angst i 45 år, helt til han fikk en forståelse for hvordan menneskesinnet fungerer.

Jeg har i år startet en hjelpegruppe i Kristiansand som det er gratis å delta på, som heter Well-being uten grenser. Hvor man kan lære om hvordan menneskesinnet fungerer. Dette er ment som en møteplass for deg over 18 år, som ønsker å oppleve økt mentalt og følelsesmessig velvære. Hvor du har en større grad av indre ro og klarhet, til å håndtere hverdagen din på.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside, for å få nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av grunnprinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts