Finnes det tips mot tilbakefall av depresjon?

For noen dager siden mottok jeg en mail fra en klient. Vi har kun samarbeidet over en kort periode, men han ser håp for seg selv i å lære om de 3 Prinsipper. Han har slitt med tilbakefall av depresjon mesteparten av sitt voksene liv, og han fikk for mange år siden diagnosen Bi-polar. I sin mail lurte han på om jeg hadde noen tips mot tilbakefall av depresjon?

En del av mitt første svar til han på mail var som følgende;

Det finnes ikke noe tips mot tilbakefall, for tilbakefall finnes ikke. Det er kun opplevelse som skjer i nuet som finnes. Så det er ikke noe vi kan falle tilbake til. 

Dette var det første som slo meg når jeg leste mailen hans og jeg skulle også se dette dypere for meg selv ved en senere anledning. Men, jeg kjente meg godt igjen i hva han skrev til meg, fra min egen tid etter å ha slitt med depresjon over lang tid.

Å se illusjonen om et tilbakefall for hva det er

Jeg husker noen måneder etter min lange periode med depresjon, så begynte jeg å våkne på morgenen og det føltes litt tungt å stå opp. Jeg opplevde at denne tunge følelsen økte for hver dag som gikk. Etter å ha hatt denne økende opplevelsen i 7 dager, så kjente jeg at jeg begynte å bli urolig. Tanker for igjennom sinnet mitt. Hva om jeg begynner å bli deprimert igjen? Hva om jeg får et tilbakefall til det sorte hullet jeg hadde tilbragt så mange måneder i?

Dag 8 våknet jeg, og det var som om jeg var i «slow motion». I et lite øyeblikk mens jeg lå i sengen, fikk jeg et glimt av mine egne tanker passere foran øynene på meg. Det var tanker om at «det er så tungt å stå opp». Dette lille glimtet av mine egne tanker, var som å våkne opp fra en drøm.

For i det øyeblikket, så skjønte jeg at det var jo disse tankene jeg hadde i øyeblikket jeg følte. Det var disse tankene som skapte tunghets følelsen i meg og ikke et tilbakefall av en depresjon. Hele meg skiftet i et nano sekund. Følelsen i kroppen min endret seg og jeg begynte å plystre i det jeg gikk inn på badet.

Er tilbakefall noe reelt?

Dagen etter at jeg hadde svart min klient på mail, på vei til jobb så fikk jeg en dypere innsikt om hva jeg hadde sett dagen før. Jeg kontaktet han igjen på mail og fortalte at jeg ønsket å dele min innsikt med han.

For å kalle noe et tilbakefall, så må vi sammenligne hva vi tenker/føler «her og nå» med tidligere tanker/følelser. Men det vi ikke ser er at hva vi opplever kan «kun» skje her og nå. Så vi har forlatt nuet mentalt og SER ikke hva som egentlig foregår. For vi er opptatt med tanker om at dette er et tilbakefall og disse tankene blir vår virkelighet. Det blir som en felle for oss selv, når vi tror at det er mulig å falle tilbake til noe som er forbi. Med denne antagelsen om et tilbakefall, så mister vi kontakten med nuet. Vi opplever hva vi tror er et tilbakefall, men som kun er en opplevelse skapt i nuet.

«Man kan ikke stige ned i den samme elva to ganger».

Illusjonen om et tilbakefall er en felle

Hvor mange ganger har jeg ikke hørt mennesker prate om deres tilbakefall når det gjelder diverse mentale plager. Hvordan vår fortid er grunnen til hva vi opplever nå. Men, det ble så klart for meg i bilen når jeg hadde min innsikt. Det er kun en «illusjon» som fanger oss i en felle, å tro at vi kan ha noe vi kaller et tilbakefall.

Opplevelsen av et tilbakefall er virkelig for oss, illusjonen er å tro at det er et tilbakefall. Det håpefulle er at hva som er forbi er forbi. Og i det vi ser at vi ikke kan falle tilbake til noe, men kan kun oppleve hva vi opplever «her og nå» så er det ikke noe vi behøver å frykte. Vi er ikke fanget av vår fortid, for vår fortid er forbi.

Alle følelser er ok

Vi kan romme alle følelser av den enkle grunn at de skapes innen fra oss. Det er slik vi er koblet opp. Våre sanser blir informert av Tanke og bragt til live via vår Bevissthet, fra øyeblikk til øyeblikk. Å se at det er den eneste måten vi kan ha opplevelser på er utrolig befriende. De skapes i øyeblikket og kommer ikke fra noen annen tid enn nuet.

Forståelsen av Prinsippene som min klient og jeg utforsker sammen, er så praktiske men også så transformerende på så mange nivåer. Gjennom fortsåelse så våkner vi opp til hvordan opplevelser skapes. Usikkerhet, frykt og misforståelser om våre opplevelser smuldrer opp og vår iboende gode mentale helse kommer til overflaten. Helt uanstrengt og organisk.

Svar fra min klient etter min siste mail:

 

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside, for å få nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne