Er det så viktig å ha et «godt» selvbilde?

Er det så viktig å ha et «godt» selvbilde?

Å oppfordre oss til å ha et «godt selvbilde» er pga fravær av forståelse for tankes illusoriske natur. Det er som å be oss om å ha en bedre illusjon, istedenfor at vi får en forståelse for hva en illusjon er. «Selvbilde» er en illusjon, skapt 100% av flyktige og midlertidige tanker i øyeblikket.

Se for deg at du har vasket bilen din en varm sommerdag. På veien hjem, så ser du et «luftspeil» av en vannputt. Med en forståelse for hva et «luftspeil» er, kjører du bare videre. Med fravær av forståelse for hva et «luftspeil» er, tenker du kanskje at du må kjøre utenom. For at bilen din ikke skal få vannsprut på den nyvaskede lakken.

Dagens mest vanlige syn på selvbilde

Har du fått høre eller lest hvor viktig det er å ha et «godt» selvbilde? Det kommer ofte via media, fra menneskehjelpere. Det er til og med et emne innen psykologistudiet. Men hva er egentlig «selvbilde»? Og er det egentlig viktig i den forstand det gis uttrykk for?

Om vi deler ordet i 2, så blir det «selv» og «bilde». Da får vi en «meg» og «bilde» av meg. Så hva som ligger i uttrykket at det skal være godt, er at «bilde» skal være bra. Så vi læres opp til å skulle ha et bra «bilde» av oss selv. Og det passer jo fint inn i tiden, med så mange selfier som blir tatt og postet på sosiale medier.

Hva som gjør dette vanskelig for oss. Er at hvilket bilde vi har av oss selv, er ikke noe som er konstant. Det er som en snapchat, i øyeblikket og så forsvinner det. Å skulle prøve å opprettholde noe som av natur kommer og går, er både krevende og ikke minst helt umulig.

Og når vi tar vårt selvbilde for å være virkelig og noe å opprettholde. Eller å skulle leve etter. Så er det lett å utvikle en adferd, som skal bekrefte vårt selvbilde. Og mange ganger så er ikke dette en adferd som gagner oss. Men, fordi vi trenger bekreftelse på vårt selvbilde, så gir adferden mening for oss.

Hva jeg har fått lære om over de siste 4 årene, har hjulpet meg selv og klienter på en måte å kunne se forbi konseptet selvbilde. Så istedenfor at det må være på en spesiell måte, kan vi få en bedre forståelse for hva det er på et fundamentalt nivå? Å ha en fundamental forståelse for hva selvbilde er, vil hjelpe oss å ha et mer åpent og fleksibelt forhold til vårt selvbilde. Istedenfor at det skal være begrenset.

La oss ta en titt på å se hva selvbilde er

Om det er godt eller dårlig, så er hva vi tenker om oss selv kun «tanker» som tar form i øyeblikket. De kommer og de går, som skyer på himmelen. Og har du lagt merke til at de kan endres på et blunk? Uten at noe i våre omgivelser, vår situasjon eller hva vi driver med har endret seg. Ganske uhåndterlig kan man si!

Å antyde at det må være godt, så sier man at disse tankene man har om seg selv er viktige og ikke minst at de er sanne. Men noe som kan endres på et blunk, fra jeg er dum til jeg er ikke så verst allikevel, er ikke håndfast. Hva jeg har sett som er til stor hjelp, er å se at tanke er en illusjon. I den forstand at de er aldri hogget i sten. Her ligger det en enorm frihet og en større forståelse av at det å identifisere seg med noe flyktig og midlertidig ikke gir så stor mening lenger.

Om vi ser «selvbilde» for hva det er (luftspeil), tanker vi har funnet på og som vi tror på. Da får vi et sunnere forhold til dette. For når Tankes natur gjennomskues, så ser vi dem for deres illusoriske natur og trenger ikke å ta dem så seriøst. Vi behøver ikke å streve etter «det gode selvbilde». Vi forstår hvor naturlig det er å ha et bredt spekter av tanker om seg selv.

Vi alle har negative tanker om oss selv, men som ikke tilsier at det er noe galt med oss. Med en bedre forståelse av Tankes natur, får vi et mer åpent og fleksibelt forhold til de. Istedenfor et begrenset forhold, som ikke kan opprettholdes pga av at tanker er flyktige, midlertidige og usanne av natur.

Frihet i sinnet

Har du opplevd at selvbilde skaper mye usikkerhet? Jeg også. Og det er kanskje ikke så rart, for vi prøver å leve opp til et «luftspeil». Og dette gjør oss veldig selvopptatte. Da vi til stadighet sjekker om hvordan går det med oss. Og om vi ikke er innenfor hva vi mener er riktig for oss, så kan vi fort begynne å tro at det er noe galt med oss. Dette blir en evig skyggeboksing med et selvbilde, som hverken er en sannhet eller noe vi kan holde i vår hånd.

Når vi ikke identifiserer oss som bildet av en x,y, z person, står vi fritt til å oppleve hva vi opplever i øyeblikket. Uten å tro at det er noe galt med oss eller at dette er noe vi må endre på. Vi vet at det er en forbigående opplevelse, da Tanke av natur kommer og går som skyer på himmelen.

Når vi på et dypere plan forstår Tankes natur og hvordan de spiller en rolle inn i hvordan vi opplever oss selv i øyeblikket. Kan vi med en større ro og trygghet, la dette få passere av seg selv. Selv om det er tanker som vi har hatt gjentatte ganger om oss selv, så har de ingen permanent kraft over oss lenger. Vi kan se tankene for hva de er og ikke misforstå å tro at dette er oss.

Når vi innser at Tanke er den eneste kilden til våre opplevelser, så skjønner vi at det er menneskelig å ha forskjellige opplevelser av hvem vi er og at dette er normalt. Alle mennesker går igjennom en variasjon av tanker, alt fra jeg er ikke bra nok til jeg er ok etc. Vi behøver ikke å prøve å korrigere vår menneskelighet med å tro at det må være på en måte.

Vi er ikke en snapchat

Vi er ikke våre tanker eller følelser, men så fort det uttrykkes at det må være på en spesiell måte, så fyrer dette oppunder en misforståelse. For om vi ikke er våre tanker eller følelser, hvorfor skal vi da ta dem på alvor? Hvem vi er, kan aldri være hva vi tenker. Vår sanne natur er før alle tanker og følelser.

Denne essensen er vår naturlige kapasitet for glede, kjærlighet, kreativitet, trygghet, visdom og indre fred. Allerede iboende i oss av natur, ikke noe vi må jobbe for eller som må opprettholdes. Så når personlige tanker stilner, så er dette kvaliteter som trer frem helt organisk. Så å gå å skulle tenke på seg selv på en spesiell måte (god), står dette mentale støyet i veien for hva som er naturlig for oss.

Thought is not reality; yet it is through Thought that our realities are created – Sydney Banks

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

 

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts