Du behøver ikke å grave i fortiden, for å kunne ha det bra nå

Du behøver ikke å grave i fortiden, for å kunne ha det bra nå

Jeg har lest mange artikler hvor det skrives om hvordan kilden til hvordan vi har det i nåtid, kommer fra vår fortid. Og for å komme over dette, så må vi grave i fortiden. For å finne årsaker som ligger til grunne for hvorfor vi har det som vi har det i nå tid. Men må vi det?

Å grave i fortiden

Mange mennesker som har gått i en eller annen form for terapi, har vært igjennom å skulle finne kilden til sine utfordringer i dag fra sin fortid. Denne form for terapi kommer fra Sigmund Freud. Mest kjent som «psykoanalysens far». De fleste som gjennomgår denne typen terapi, uttrykker ofte hvor vondt og forferdelig dette kan oppleves.

Ei jeg har pratet med uttrykte at: når jeg er ferdig i terapi, så føler jeg meg verre enn når jeg kom til timen. Hun fortalte at hun var lei, etter over 8 år i terapi og mange forskjellige terapeuter i løpet av disse årene. Og hun er ikke alene om dette.

Fortiden vår er forbi

Se for deg dette senarioet, selv om det er litt urealistisk. Si at du kommer til meg og sier, jeg har vondt i magen og føler meg uvel. Så sier jeg til deg. Det er sikkert fordi du spiste en soft-is sommeren 1986. Jeg regner med at du vil enten se rart på meg, le fordi du tror jeg tuller eller så tror du at det har vippet over for meg? Og det er på grunn av at du har en forståelse for at, den gangen tilbake i 1986, som du spiste soft-is – den tiden er over. Og har dermed ikke noen påvirkning på deg og ditt liv nå.

Og slik er det også med vonde hendelser og traumer vi har opplevd i livet. Ja de skjedde den gangen de skjedde, men den tiden er nå forbi. Derfor så kan ikke vår fortid ødelegge vår nåtid. Den eneste måten vår fortid kan gjenoppleves, er gjennom at vi har tanker om den her og nå. Og siden vi er koblet opp slik at vi kun kan føle tanke i øyeblikket, så er det våre tanker om vår fortid vi kjenner på. Ikke fortiden i seg selv. Som Sydney Banks pratet om fortiden, it is a memory carried through time via thought.

Det finnes ingen annen tid en «nå»

Vår fortid har ingen mekanisme for å skape følelser i oss, like lite som vår fremtid kan skape følelser i oss. Ta for eksempel eksamensnerver, som mange sier de sliter med. Hvordan kan en eksamen, som ikke finnes, i en gitt fremtid som ikke er her enda få oss til å føle noe? Les dette en gang til og tenk logisk, er dette mulig? For hva vi sier er at, følelser kan komme fra noe som ikke har skjedd enda. Men følelser kan kun bli bragt til live av tanker som blir tenkt her og nå. Det finnes ikke noe annen tid enn her og nå, all annen tid er kun tanker.

Har du noen gang møtt på en person du ikke har sett på mange år, og dere tar en tur ned «memory lane»? Så viser det seg at dere har to helt forskjellige minner fra samme situasjon? En av dere har vonde minner og den andre har gode minner. Om det var selve hendelsen fra fortiden som dikterte følelsene deres nå, så skulle dere begge ha følt det samme. Men, siden det er tanker om fortiden som skaper følelser i øyeblikket, så er det mulig for dere å ha forskjellige følelser.

Tanken om vår fortid er ikke fra vår fortid, den skapes her og nå.

Med andre ord, hver gang vi har tanker om vår fortid. Om du tar en nærmere titt, så vil du kunne se at din opplevelse av din fortid hele tiden forandrer seg. En dag kan du tenke på den og det gjør forferdelig vond. En annen dag kan du tenke tilbake på den og kjenne noe helt annet. Hva er det som utgjør forskjellen? Tanke, for vår fortid endres ikke, kun opplevelsen av den. For den er skapt 100% av tanke i øyeblikket.

Å skulle grave i fortiden for å kunne ha det bra nå, er hva som holder oss tilbake og grunnen til at vi lider unødvendig over lang tid. Jeg mener ikke å si at mennesker ikke har opplevd vonde og grufulle ting i sin fortid og at det ikke skal nevnes. Men for å bli fri for lidelsen, kommer ikke fra å grave i fortiden, for hvordan vi har det i nåtid kommer ikke derfra. Se dette og du er fri!

Å settes fri fra fortiden

Når mennesker innsiktsfullt forstår hvordan opplevelser skapes via Tanke og bragt til live gjennom deres Bevissthet i øyeblikket. Da settes de fri fra å være fastlåste i sin fortid. Og når tanker dukker opp om fortiden og bringer med seg en vond følelse, så vet de at det går over. For følelsen kommer fra tanker i øyeblikket. Og tankes natur er at tanke kommer og tanke går. Forståelsen av de 3 Prinsipper pringer med seg et nytt Paradigme skifte.

The past is a ghost that cannot be held in the palm of your hand. The future cannot be grasped, no matter how desirable or enticing it may appear. Nor can the present be held, no matter how beautiful or exciting. Begin the process of nourishing the soul by living in the now – Sydney Banks

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller ønsker å dele dine refleksjoner om dette blogginnlegget. Har du lyst å vite mer om forståelsen av Prinsippene, kan du bestille en gratis 60 min Mentor time HER.

Om du ønsker, kan du registrere deg gratis inne på min hjemmeside. Så får du nye blogginnlegg og nyheter om forståelsen av Prinsippene på mail.

Hjertelig hilsen

Marianne

Written by:

Marianne Kronkvist

Marianne er 3P Mentor og jobber ut ifra forståelsen av de 3 Prinsipper, først artikulert av Sydney Banks. Hun brenner for å formidle det sanne psykologiske paradigmet som de 3 Prinsipper tilsammen skaper.

View All Posts